Hoe kan ik een stekker op een coax kabel aansluiten?

Connectoren zijn in feite stekkers. Met deze pluggen/connectoren en een losse coax kabel kunt u zelf een complete coax kabel maken. De coax antenne plug/connectoren met Kabel Keur komt voor in twee varianten, de zogenaamde IEC-connector en de F-connector. Hier onder behandelen we het aansluiten van de IEC-connector.

IEC connector

Een goede montage van de IEC connector is een voorwaarde voor goed TV beeld. IEC connectoren zijn verkrijgbaar in een male (‘mannetjes-‘) en female (‘vrouwtjes-) uitvoering. Een complete coax kabel heeft altijd een female plug aan de ene kant en een male plug aan de andere kant.

Goede IEC-connectoren zijn herkenbaar aan hun Kabel Keur certificering. De IEC connectoren van de verschillende fabrikanten verschillen in de wijze waarop de connector op de kabel gemonteerd wordt.

Slechte connectoren

Kwalitatief slechte IEC-connectoren zijn herkenbaar aan de witte plastic kapjes. Dit type IEC-connector is vaak de oorzaak van problemen bij de ontvangst van digitale signalen. Deze connectoren zijn niet voldoende afgeschermd tegen instraling van stoorsignalen van buitenaf (en hebben dan ook geen Kabel Keur) , zoals van een magnetron, TL verlichting, 4G of Digitenne-zendmasten.